El perquè de tot plegat


De ben segur que tots ens hem demanat alguna vegada què deu motivar tota aquesta gent anònima que tan sovint se’ns creua corrent pels carrers, pels parcs, pels camins,… Potser, fins i tot, se’ns ha passat pel cap de pensar que practiquen un esport avorrit i no adequat per un mateix!

Què fa, doncs, que cada dia siguin més els qui s’animen a provar-ho? Les ganes de superació personal, la necessitat d’estar en forma, el contacte amb la natura,…? Segur que existeixen molts motius i variats. Aquí en llistem alguns:



  • Córrer millora la vida social: Els primers dies de sortir a córrer se sol anar ofegat i, per tant, hi ha poques ganes de parlar. El cos, però, s’acostuma i aviat es pot començar a mantenir una conversa. El fet de córrer amb altre gent et permet d’anar coneixent gent nova. I quan es corre en grup solen sortir converses molt interessants… Si us agraden les converses a l’hora de dinar, us agradaran les que, de manera espontània, apareixen quan es corre. Si correu amb gent de la feina fora de l’entorn habitual, veureu que les converses poden ser força desinhibides… Això sí, caldrà tenir sempre molt present un dels codis ètics del corredor: res del què es diu llavors pot sortir d’allà!

  • Córrer permet menjar més i millor, a més d’ajudar-te a aconseguir un pes raonable. És evident que al córrer cremes una quantitat important de calories i això afavoreix el manteniment d’una bona línia. Tot això acostuma a anar acompanyat d’un canvi en la dieta personal, cap a una de més equilibrada i sana.

  • Córrer fa dormir millor. El qui ho hagi provat, ja ho sap!

  • Córrer et permet d’estar en forma: et converteix, de cop, en una persona més activa, amb molta més força de voluntat. Això t’ajuda a tenir més energia, no només per córrer, sinó també per d’altres activitats físiques o intel·lectuals.

  • Córrer et fa sentir bé. Un dels motius és la producció d’endorfines, les anomenades hormones de la felicitat.

  • Córrer és sa. Millora el sistema cardiovascular i ajuda a baixar el colesterol, tot disminuint la incidència de problemes coronaris. També allarga l’esperança de vida i, especialment, n’allarga la qualitat.

  • Córrer disminueix l’estrès. També va molt bé per superar alguns petits problemes psíquics, com les depressions lleugeres.

  • Córrer millora la vida sexual. Hi ha estudis que demostren que les persones que fan esport mantenen relacions sexuals, de mitja, una vegada per setmana més que les que no en fan. És a dir, córrer millora la quantitat d’activitat sexual. Alguns diuen que també millora la qualitat, tot i que com deia Deming, el què no es pot mesurar, no es pot millorar…

  • Córrer permet tenir més contacte amb la natura. De fet, molts del què correm ens agrada la muntanya. Córrer no deixa de ser una mena d’excursionisme, això sí, d’alta velocitat.

  • Quasi bé tothom pot córrer. No importa l’edat o l’estat físic del qual es parteix. Si es comença d’un estat marcat pel sobrepès, el sedentarisme o l’edat avançada, és millor començar caminant. Existeixen plans d’entrenament que permeten d’introduir el córrer de forma progressiva, des de pràcticament qualsevol estat de forma.

  • Córrer ajuda a millorar alguns problemes i dolors físics: dolors menstruals i, especialment, l’estrenyiment (de vegades, massa beneficiós i tot…: qui no s’ha trobat alguna vegada al mig del bosc amb la necessitat d’una tovalloleta?).

  • Córrer permet marcar-te un objectiu molt clar i lluitar per ell. Per molta gent, córrer és un repte, un exercici d’autosuperació. No tothom té la força de voluntat necessària per marcar-se un objectiu i fer el què calgui per aconseguir-lo. Aquest repte pot ser des de fer una cursa de barri fins a córrer una marató, tot passant per alguna travessa, excursió, ascensió de muntanya, un GolfaSac o millorar en esports tan diversos com el futbol, el bàsquet, el ciclisme, els submarinisme o els escacs.

De fet no cal córrer per gaudir de la majoria d’aquests avantatges. Quasi bé tots els esports aeròbics a l’aire lliure i practicats tres vegades o més per setmana també donen uns resultats semblants. Córrer, però, té alguns avantatges, que el diferencien d’aquests altres esports:

  • es pot fer sol o en grup, talment com es vulgui o es pugui.

  • es pot practicar en qualsevol moment que es tingui lliure.

  • es pot fer a qualsevol lloc: prop de casa, a la feina, quan es va de viatge,…
  • es pot fer en quasi bé qualsevol condició climàtica: es pot córrer amb pluja confortablement si es porta la roba adequada (una gorra i un impermeable, per exemple!).

  • és un esport intens que permet de fer molt exercici en poc temps.

  • no necessita de cap mena d’infraestructura: roba còmoda, sabates d’esport…i a córrer!

  • és un esport que fàcilment es pot compatibilitzar amb d’altres activitats, com la família i la feina.

O sigui que si córrer permet dormir millor, menjar millor, portar una vida més sana i millorar la vida social i sexual, sembla molt clar el perquè cada dia ens trobem amb més gent corrent arreu!

1 comentari: